22 weken prik en griepprik
Vanaf 16 december 2019 krijgen alle zwangere vrouwen in Nederland vanaf 22 weken zwangerschap de kinkhoestvaccinatie (DKT vaccin) gratis aangeboden. Het doel van het RIVM is om met deze vaccinatie de kans op kinkhoest bij de baby in de eerste maanden na de geboorte te verlagen en complicaties ten gevolge van kinkhoest te voorkomen.
Ben je tussen 15 oktober en 1 maart meer dan 22 weken zwanger? Dan mag je via het consultatiebureau de griepprik halen. Als zwangere vrouw heb je een groter risico om ziek te worden dan een niet zwangere vrouw. Het risico op opname op de intensive care of sterfte door griep lijkt niet hoger. Ook pasgeboren baby’s zijn vatbaarder voor ziektes.
Je kunt een afspraak maken bij het consultatiebureau via 088-2299455.
Wat is kinkhoest?
Wat is griep?
Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie (Bordetella Pertussis). Deze bacterie infecteert het slijmvlies van de luchtwegen, vermeerdert zich en produceert gifstoffen. Een van de gifstoffen vernietigt daar zogenoemde epitheelcellen en vertraagt hun trilhaarwerking. Daardoor hopen slijm en afgestorven cellen zich op. Dat taaie slijm hoest de patiënt met kracht en moeite op. De bacterie scheidt ook nog toxinen af (het pertussistoxine) dat de typische hoestbuien veroorzaakt. In de volksmond wordt de ziekte dan ook wel ‘honderd-dagen-hoest’ genoemd. Baby’s (onder de zes maanden) kunnen het erg benauwd krijgen.
Kinkhoest kan behandeld worden met antibiotica, maar vaak is de bacterie al niet meer aanwezig als duidelijk is dat je kinkhoest hebt. Behandeling met antibiotica heeft dan geen zin meer.
Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus). Het is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. Door hoesten en niezen kun je een ander besmetten. Door ontsteking van de luchtwegen kun je ziek worden. Je krijgt plotseling hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn en koude rillingen. Griep komt in Nederland elk jaar voor, meestal in de wintermaanden. Omdat er verschillende soorten griepvirussen zijn die steeds veranderen, kan iemand opnieuw griep krijgen.
Vaccinatie
In 1957 is vaccinatie tegen kinkhoest opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma, eerst als onderdeel van het cocktailvaccin DKT, dat steeds verder is uitgebreid tot de huidige cocktail DaKTP-Hep.B-Hib en DaKTP. Ondanks dat er al jaren wordt gevaccineerd, komt de ziekte tegenwoordig in Nederland nog regelmatig voor onder zowel gevaccineerde als niet-gevaccineerde kinderen. Een verklaring hiervoor is dat de bacterie van structuur is veranderd, waardoor het vaccin minder goed werkt.
Sinds 2021 wordt de griepprik ook aan zwangere vrouwen aangeboden. Door onderzoek in andere landen wordt geschat dat er in Nederland elk jaar ongeveer 11.000 vrouwen griep krijgen waarvan ongeveer 45 vrouwen worden opgenomen in het ziekenhuis door de gevolgen van griep. Van wie ongeveer 1 tot 5 op de intensive care moet worden opgenomen.
Links van voor- en tegenstanders van vaccinaties
RIVM: griepprik
Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken: Kinkhoest
Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken: Griepprik
Stichting VaccinVrij: Zwangeren
Meer achtergrondinformatie
Geneesmiddelen bulletin (onafhankelijke kijk op geneesmiddelen) Een falend kinkhoestvaccin (DKT) aanbieden tijdens de zwangerschap maakt het vaccin niet veiliger en beter werkzaam.
Bijsluiter vaccin Boostrix
Bijsluiter vaccin Influvac Tetra
Bijsluiter vaccin Vaxigrip Tetra
No Comments