Echoscopie

Echoscopie

De beste termijn om een termijnecho te maken is tussen de 10 en 12 weken zwangerschapsduur. Dit gebeurt meestal via de buik. Een gevulde (niet overvolle) blaas is dan nodig. Soms is het nodig om een termijnecho te maken terwijl je nog geen 10 weken zwanger bent. Dan zal deze echo vaginaal worden gedaan, omdat de baarmoeder zo vroeg nog dusdanig klein is en nog gedeeltelijk achter het schaambeen ligt. Het beeld dat we via de buik zien, is dan niet goed genoeg om een termijnbepaling te doen. Vaginaal is het beeld beter en lukt dit wel. Je krijgt een aantal echofoto’s van het onderzoek mee. De termijnecho vindt plaats op de praktijk in Gezondheidscentrum ‘de Hertog’.

Als je bloedverlies hebt, kan er met een echo gekeken worden wat de reden voor het bloedverlies kan zijn.
Heb je bloedverlies? Neem dan altijd contact met ons op.

Er kunnen meerdere redenen zijn om een groeiecho te laten maken. Het kan zijn dat je een indicatie heeft voor groeiecho’s in verband met een vorige zwangerschap(pen), maar de indicatie kan ook pas in de zwangerschap ontstaan. Als het nodig is om een groeiecho te laten maken, dan laten wij jou dit weten. Groeiecho’s vinden plaats op de praktijk in Gezondheidscentrum ‘de Hertog’.

Soms zijn we niet helemaal zeker of het kindje met het hoofd naar beneden ligt of dat het in stuitligging ligt. Een manier om daar zekerheid over te krijgen is een echo. Ook een inwendig onderzoek kan hier uitsluitsel over geven. Een liggingsecho vindt plaats op de praktijk in Gezondheidscentrum ‘de Hertog’.

De 20 weken echo of structureel echoscopisch onderzoek wordt bij Verloskundig Centrum Sicht in Leeuwarden gedaan. Je kunt je hier inschrijven via de website van Sicht of een afspraak maken via 058-2882543 (kijk hier voor de bereikbaarheidstijden).

De termijnecho en de 20 weken echo zitten in de basisverzekering. De echo’s die op medische indicatie worden gemaakt, worden ook vergoed vanuit de basisverzekering. In de meeste gevallen zie je geen factuur en gaat dit direct naar de verzekeraar. Soms krijg je wel een factuur, deze moet je aan ons voldoen en daarna krijg je dit via de verzekeraar soms weer terug.

No Comments

Comments are closed.