Spoed? Bel 06-12470508

Klachten / Ongemakken

Klachten en ongemakken

Wanneer u last hebt van een bepaalde klacht raden we u aan dit te melden bij ons. Hieronder een aantal veel voorkomende klachten met enkele tips.

Misselijkheid

Misselijkheid is vaak een van de eerste tekenen van zwangerschap, vermoedelijk speelt het hormoon HCG daarbij een rol. Veel vrouwen hebben vooral ‘s ochtends last van misselijkheid en/of braken. Ook kan het zijn dat bepaalde luchtjes opeens niet meer worden verdragen, zoals de geur van gebakken vlees of koffie. Na de eerste drie tot vier maanden is de misselijkheid meestal over.

Tips:

 • Drink en eet meteen iets bij het wakker worden, dus nog vóór het opstaan.
 • Regelmatig eten helpt vaak om de misselijkheid tegen te gaan. Eet bijvoorbeeld een boterham of wat fruit tussen de maaltijden door.
 • Drink voldoende, zeker als de misselijkheid gepaard gaat met braken.
 • Gember kan helpen bij misselijkheid. Eventueel emesafene via de huisarts.

Door misselijkheid kunnen zwangere vrouwen wat afvallen. Meestal is dat geen reden voor zorgen. Neem contact op met ons als er helemaal niets binnengehouden kan worden (dus ook geen vocht).

Moeheid

Vooral in de eerste drie maanden van de zwangerschap kunt u moe zijn. Veel vrouwen hebben dan meer behoefte aan slaap. Dat komt door veranderingen in de hormonen. Het is soms lastig, maar meestal hebt u wat meer energie in het 2e trimester van de zwangerschap.

Maagzuur

Omdat de maag in de verdrukking komt door de grote baarmoeder, kunnen zwangere vrouwen last krijgen van maagzuur. Het maagzuur wordt dan omhoog gedrukt, de slokdarm in. Dat is een naar branderig gevoel diep in de keel dat vooral ontstaat als de maag vol is.

Tips:

 • Eet liever zes keer per dag een kleine maaltijd dan drie keer per dag een flink bord vol.
 • Eet rustig en kauw goed.
 • Gebruik geen koolzuurhoudende dranken en niet te veel kauwgom. Door de extra lucht wordt de maag gevuld.
 • Let op met scherpe kruiden, koffie, thee (kruidenthee=oké) en sinaasappelsap. Deze kunnen de maag prikkelen.
 • Eet niet te vet. Vet blijft namelijk lang in de maag.
 • Rust even voor en na een maaltijd.
 • Ga goed rechtop zitten, zodat de maag niet in de knel raakt.
 • Buk niet voorover, maar zak door je knieën.
 • Zet eventueel het hoofdeinde van het bed iets hoger of leg een kussen onder het matras.
 • Gebruik alleen medicijnen tegen maagzuur op advies van ons.

Bandenpijn

De baarmoeder zit niet los in de buikholte, maar is opgehangen aan banden (ligamenten), die vastzitten aan het bekken. Bij de groei van de baarmoeder wordt er aan de banden getrokken en dat veroorzaakt een wat kramperig/stekend gevoel in de onderbuik, in de richting van de liezen en de schede. Dit kan ook het geval zijn wanneer u een snelle beweging maakt. Vaak helpt het om even rustig te gaan zitten of liggen en eventueel een kruik er op te leggen. Later in de zwangerschap raakt de baarmoeder gewend aan de nieuwe situatie en gaan die klachten vaak weer over.

Rug- en bekkenpijn

Tijdens de zwangerschap veranderen uw gewicht en houding en worden de bekkengewrichten meer beweeglijk. Daardoor kunt u soms rugklachten of pijn in het bekken krijgen. Bepaalde oefeningen kunnen helpen uw rugspieren te versterken. Ook zwemmen is goed voor uw rug. Een goede houding kan de klachten verminderen. Zorg dat u bij het bukken of tillen door uw knieën buigt. Geef uw onderrug voldoende steun bij het zitten. Draai als u uit bed komt eerst op uw zij en druk uzelf zijwaarts omhoog. Mocht deze pijn u belemmeren in het doen van uw dagelijkse dingen, geef dit dan aan.

Vaak plassen / blaasontsteking

Tijdens de zwangerschap moet u vaker plassen. Naarmate de baarmoeder groeit, komt er meer druk op uw blaas. Daardoor heeft u sneller het gevoel dat u moet plassen. Als u heel vaak aandrang voelt om te plassen, kan dat ook door een blaasontsteking komen. Meestal heeft u dan ook een branderig gevoel bij het plassen, dit hoeft echter niet. In de zwangerschap bent u gevoeliger blaasontsteking. Denkt u dat u last heeft van een blaasontsteking, laat dit dan controleren bij de huisarts.

Vaginale afscheiding

Vaginale afscheiding neemt vaak toe tijdens de zwangerschap. Dat is normaal.
Neem contact op als de afscheiding een abnormale geur of kleur heeft, of als u ook jeuk, pijn of een branderig gevoel heeft. Het kan dan zijn dat u een (schimmel)infectie heeft. Zo nodig krijgt u daarvoor medicijnen.

Verstopping (obstipatie) / aambeien

Het hormoon progesteron werkt verslappend op de spieren in de darmwand. Daardoor krijgen veel vrouwen tijdens de zwangerschap last van verstopping. Ook bij het slikken van ijzer bij bloedarmoede kunt u last krijgen van verstopping. Bij hard persen op de wc is er kans dat er aambeien ontstaan. Bij pijnlijke aambeien kunt u eventueel curanol gebruiken, te bestellen via de website.

Tips:

 • Eet regelmatig en sla vooral het ontbijt niet over.
 • Drink veel: ten minste twee liter per dag.
 • Eet veel vezels.
 • Zorg voor voldoende beweging: dit stimuleert de darmen.
 • Geef gehoor aan elke aandrang, ga meteen naar het toilet en neem er de tijd voor.
 • Gebruik eventueel wat extra zemelen. Gebruik een tot drie eetlepels per dag, bijvoorbeeld in wat yoghurt of vla. Omdat zemelen veel vocht opnemen in de darmen, is het belangrijk veel te drinken bij het gebruik van zemelen.
 • Gebruik geen laxerende middelen zonder overleg met ons of de huisarts.

No Comments

Comments are closed.