Prenatale screening

Prenatale screening

Veel aanstaande ouders vragen zich af of hun kind gezond zal zijn. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Tijdens de zwangerschap heb je de mogelijkheid om je ongeboren kind te laten onderzoeken op een aantal aangeboren afwijkingen. Deze onderzoeken heten prenatale screening. Tijdens de eerste afspraken zullen we je vragen of je meer informatie wilt over deze onderzoeken en zullen we je zo nodig begeleiden in het maken van een keuze die bij je/jullie past.

Verschillende onderzoeken

Er zijn twee onderzoeken:

  • Screening op Down-, Edwards- en Patausyndroom; de NIPT
  • Screening op lichamelijke afwijkingen; de 13 wekenecho en de 20 wekenecho

De keuze voor het laten uitvoeren van prenatale screening kan lastig zijn. Het is een persoonlijke keuze. Meestal is de uitkomst geruststellend, maar de uitkomst kan ook zorgen voor extra ongerustheid en ervoor zorgen dat je als toekomstige ouder(s) voor moeilijke keuzes komt te staan. Je mag zelf kiezen of je gebruik maakt van de onderzoeken en of je bij een afwijkende uitslag vervolgonderzoek laat doen. Geen enkel onderdeel van de screening is verplicht.

Screening op Down-, Edwards- en Patausyndroom; de NIPT

Zwangeren die geen verhoogd risico hebben op een kind met down-, edwards-, of patausyndroom kunnen sinds 1 april 2023 gratis kiezen voor de NIPT. De NIPT is een bloedonderzoek.
Meer informatie over de NIPT kun je lezen in de folder van het RIVM en op pns.nl.

 

 

de NIPT

Structureel Echoscopisch Onderzoek (13 wekenecho en 20 wekenecho)

Tussen de 18 – 21 weken van de zwangerschap kun je een SEO (Structureel Echoscopisch Onderzoek) of GUO (Geavanceerd Ultrageluid Onderzoek) laten doen. Dit is een medisch onderzoek dat wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde echoscopist die het kindje van top tot teen screent om te beoordelen of er afwijkingen zichtbaar zijn bij de organen en botstructuren van het kindje.
Meer informatie over de SEO/GUO kun je lezen in de folder van het RIVM en op pns.nl.

SEO

Meer informatie?

Onderstaande websites kunnen je/jullie helpen bij het maken van de keuze om wel of niet gebruik te maken van prenatale screening.

Prenatale screeningen
Keuzehulp

Other languages

Information about prenatal screening is available in English, Turkçe, Arabic and Polski.

Information about prenatal screening for Down syndrome, Edwards' syndrome and Patau's syndrome
Information about the anomaly scan (13-week and 20-week ultrasound)

No Comments

Comments are closed.