Spoed? Bel 06-12470508

Prenatale screening

Wat is prenatale screening?

Veel aanstaande ouders vragen zich af of hun kind wel gezond zal zijn. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Tijdens de zwangerschap heb je de mogelijkheid om je ongeboren kind te laten onderzoeken op een aantal aangeboren afwijkingen. Deze onderzoek heten prenatale screening. Tijdens de eerste afspraken zullen we je vragen of je meer informatie wilt over deze onderzoeken en zullen we je zo nodig begeleiden in het maken van een keuze die bij je/jullie past.

Verschillende onderzoeken

Er zijn twee onderzoeken:

  • screening op down-, edwards- en patausyndroom;
  • 20 wekenecho.

Deze onderzoeken zijn niet verplicht. Je beslist zelf of je ze wilt.

In Nederland zijn er twee screenende prenatale testen waarmee onderzocht kan worden of ere en verhoogde kans is dat het kindje het syndroom van Down, syndroom van Edwards of het syndroom van Patau heeft. Dit zijn de combinatietest en de NIPT. Voor meer informatie over de combinatietest en NIPT kunt u lezen in de folder van het RIVM en op onderzoekvanmijnongeborenkind.nl

Daarnaast kun je tussen 18 – 22 weken zwangerschap een SEO (Structureel Echoscopisch Onderzoek) of GUO (Geavanceerd Echoscopisch Onderzoek) laten doen. Dit is een medisch onderzoek dat wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde echoscopist die het kindje van top tot teen screent om te beoordelen of er afwijkingen zichtbaar zijn bij de organen en botstructuren van het kindje.

NIPT-test
20 weken echo

Meer informatie?

Meer informatie over de SEO/GUO kun je lezen in deze folder van het RIVM.
De keuze voor het laten uitvoeren kan lasting zijn. Het is een persoonlijke keuze. Soms is de uitkomst geruststellend, maar soms kan een uitkomst ook zorgen voor extra ongerustheid en kom je als toekomstige ouders voor moeilijke keuzes te staan. Je mag zelf kiezen of je gebruik maakt van de onderzoeken en of je bij een ongunstige uitslag vervolgonderzoek laat doen.

Websites

Onderstaande websites kunnen u helpen bij het maken van de keuze om wel of niet gebruik te maken van prenatale screening.

No Comments

Comments are closed.