Controles

Eerste controle

Wij adviseren je na de positieve test contact met ons op te nemen om de eerste afspraken in te plannen. Dit kan via het inschrijfformulier. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig. We lichten de huisarts in van jouw zwangerschap nadat we de intake hebben gedaan. Deze eerste controle wordt gepland tussen de 8 en 10 weken van jouw zwangerschap. Hiervoor ben je waarschijnlijk al een keer bij ons geweest voor de eerste echo. Ook kunnen we voorafgaand aan de intake op verzoek een counselingsgesprek plannen om jou/jullie meer informatie te geven over prenatale screening. Onder prenatale screening lees je hier meer informatie over.

Het bepalen van de zwangerschapsduur wordt gedaan op basis van de termijnecho. Deze vindt plaats tussen de 10 en 12 weken van jouw zwangerschap. Op verzoek kan er een echo gedaan worden rond 8 weken van jouw zwangerschap. Dit noemen we een vitaliteitsecho. Meer informatie over echo’s kun je lezen onder echoscopie.

Tijdens de eerste controle, oftewel de intake, lopen we een aantal vragen bij langs om een goed beeld te krijgen van jouw situatie. Dit gaat dan bijvoorbeeld over jouw gezondheid en of er in jouw of jouw partners familie bepaalde erfelijke ziekten of afwijkingen voorkomen. Dit is belangrijk voor een goede begeleiding tijdens de zwangerschap. Natuurlijk is jouw partner ook welkom tijdens de controles.

De eerste controle duurt ongeveer 45 min tot een uur. Je kunt plaats nemen in de wachtkamer, dan roepen we je vanzelf op. Belangrijk om mee te nemen zijn jouw verzekeringsnummer en eventueel een echo uitslag. Natuurlijk kun je vragen stellen. Het is verstandig deze van te voren op te schrijven zodat je deze niet vergeet.

Vervolgcontroles

Vervolgcontroles duren ongeveer 15 minuten. Tijdens de vervolgcontroles vinden we het belangrijk om te weten hoe het met je gaat en of je vragen hebt. We doen de medische controles, zoals het meten van de bloeddruk en we voelen aan de buik om te bepalen of er sprake is van een goede groei. Vanaf ongeveer 12 weken kunnen we proberen het hartje te luisteren met de doptone. De ligging van het kindje kunnen we ongeveer vanaf 28 weken voelen. Bij 30 weken zullen we het ijzergehalte nog eens controleren.

In het begin kom je minder vaak en ongeveer vanaf 36 weken kom je elke week op het spreekuur. We proberen de afspraken afwisselend in te plannen bij alle verloskundigen, zodat we elkaar leren kennen en een vertrouwensband op kunnen bouwen. Geef je de voorkeur om één vast gezicht te zien tijdens de controles? Ook dat is bespreekbaar.

Na de intake krijg je jouw zwangerschapskaart op papier mee in een handig mapje waarin je al jouw documenten van de zwangerschap kunt bewaren. Neem deze mee naar elke controle, maar ook als je bijvoorbeeld eens een dagje weg gaat of op vakantie gaat.

Als je met een zeer dringende reden verhinderd bent voor een controle en deze niet minimaal 48 uur van te voren hebt afgezegd, zijn wij genoodzaakt de gereserveerde tijd in rekening te brengen. De zorgverzekeraar vergoedt deze kosten niet, dit is voor eigen rekening.

No Comments

Comments are closed.