22 weken prik

22 weken prik

Vanaf 16 december 2019 krijgen alle zwangere vrouwen in Nederland de kinkhoestvaccinatie (DKT vaccin) gratis aangeboden. Je kunt hiervoor een afspraak maken bij het consultatiebureau via 088-2299455. Vaccineren kan vanaf week 22 in de zwangerschap.
Het doel van het RIVM is om met deze vaccinatie de kans op kinkhoest bij de baby in de eerste maanden na de geboorte te verlagen en complicaties ten gevolge van kinkhoest te voorkomen.

Wij adviseren je om je goed in te lezen via onderstaande links (voor- en tegenstanders) voordat je een keuze maakt. Alleen zo kan je een goede afgewogen beslissing maken.

Wat is kinkhoest?

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie (Bordetella Pertussis). Deze bacterie infecteert het slijmvlies van de luchtwegen, vermeerdert zich en produceert gifstoffen. Een van de gifstoffen vernietigt daar zogenoemde epitheelcellen en vertraagt hun trilhaarwerking. Daardoor hopen slijm en afgestorven cellen zich op. Dat taaie slijm hoest de patiënt met kracht en moeite op. De bacterie scheidt ook nog toxinen af (het pertussistoxine) dat de typische hoestbuien veroorzaakt. In de volksmond wordt de ziekte dan ook wel ‘honderd-dagen-hoest’ genoemd. Baby’s (onder de zes maanden) kunnen het erg benauwd krijgen.

Kinkhoest kan behandeld worden met antibiotica, maar vaak is de bacterie al niet meer aanwezig als duidelijk is dat je kinkhoest hebt. Behandeling met antibiotica heeft dan geen zin meer.

Vaccinatie

In 1957 is vaccinatie tegen kinkhoest opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma, eerst als onderdeel van het cocktailvaccin DKT, dat steeds verder is uitgebreid tot de huidige cocktail DaKTP-Hep.B-Hib en DaKTP. Ondanks het veelvuldig vaccineren komt de ziekte tegenwoordig in Nederland nog regelmatig voor onder zowel gevaccineerde als niet-gevaccineerde kinderen. Een verklaring hiervoor is dat de bacterie van structuur is veranderd, waardoor het vaccin minder goed werkt.

RIVM | Kinkhoest

No Comments

Comments are closed.