Kinderwens
Spannend! Je wilt graag zwanger worden, maar je hebt een aantal vragen. Je kunt hiervoor een afspraak bij ons maken. Mogelijk kunnen wij jouw vragen beantwoorden op ons kinderwensspreekuur. De kosten voor dit consult zijn ongeveer 60 euro. Vraag bij je zorgverzekeraar na of dit vergoed wordt uit jouw zorgpakket.
80% van alle stellen zijn binnen 1 jaar zwanger na het stoppen van de anticonceptie. De tijd waarin je probeert zwanger te worden is spannend en onzeker. Je vraagt je af of je vruchtbaar bent en/of je partner vruchtbaar is. Je ziet veel zwangere vrouwen om je heen en hoort ook steeds vaker dat andere stellen in verwachting zijn. Probeer je hier niet teveel van aan te trekken en ga gewoon door met zwanger proberen te worden. Jullie hebben de grootste kans om spontaan in verwachting te raken!
De periode voor de bevruchting en de eerste weken van de zwangerschap zijn het belangrijkste voor een goede ontwikkeling van het kind. Het is verstandig om zodra je zwanger wilt worden al te leven alsof je zwanger bent. Hierdoor vergroot je jouw kansen op een goede en gezonde zwangerschap. De vragenlijst op zwangerwijzer kan je helpen inzicht te krijgen in jouw/jullie huidige leefstijl.
Slik minimaal 4 weken voordat je stopt met de anticonceptie elke dag een tablet van 0,4 of 0,5 milligram folaat tot je in ieder geval 10 weken zwanger bent. Deze tabletten zijn zonder recept verkrijgbaar bij de drogist, apotheek of een gezondheidswinkel. Folaat vermindert de kans op een kind met een ernstige aangeboren afwijking, zoals een open ruggetje.
Het is belangrijk om zo gezond en gevarieerd mogelijk te eten om je lichaam voor te bereiden op de zwangerschap. Bij overgewicht (BMI > 25) kan afvallen bijdragen aan een verbeterde vruchtbaarheid en minder complicaties tijdens de zwangerschap en bevalling. Via de diëtist of met behulp van de eetmeter kun je proberen je eetpatroon te verbeteren en af te vallen. Tijdens de zwangerschap kun je beter niet meer een dieet volgen.
Indien je ondergewicht (BMI <18.5) hebt, is het ook verstandig om contact op te nemen met een diëtist. Ondergewicht zou ook je vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden.
Indien je medicijnen gebruikt of wilt gaan gebruiken, is het verstandig om voordat je zwanger bent te kijken of deze medicijnen geen nadelige bijwerkingen kunnen geven tijdens een zwangerschap. Neem hiervoor contact op met je huisarts, je specialist of met ons.
Stop met roken als je zwanger wilt worden. Het is nog beter om te stoppen met roken voordat je stopt met de anticonceptie. De periode voor de bevruchting en de eerste weken van de zwangerschap zijn het belangrijkste voor een goede ontwikkeling van het kind. Tijdens het roken adem je schadelijke stoffen in die ook in de rest van je lichaam terecht komen en de eerste ontwikkeling van het kind kunnen schade.
Als je rookt:
- verklein je de kans met 10 tot 40% op een zwangerschap
- vermindert jouw vruchtbaarheid
- is er meer kans op een miskraam
- wordt de doorbloeding van de placenta vermindert
- heb je meer kans op een aangeboren afwijking bij het kind
- heb je meer kans op vroegtijdige loslating van de placenta
- heb je meer kans dat de baby te vroeg geboren wordt
- heb je meer kans op een te laag / lager geboortegewicht
- heb je meer kans dat de baby tijdens de zwangerschap overlijdt
- heb je meer kans op wiegendood.
Als je partner rookt:
- vermindert zijn vruchtbaarheid
- verslechtert de kwaliteit van zijn zaadcellen
- vermindert de hoeveelheid zaadcellen bij een zaadlozing
- vermindert de bewegelijkheid van de zaadcel; wat nodig is om de eicel te kunnen bereiken
- heeft hij een vergrote kans op impotentie.
Reden genoeg om te stoppen en dat lukt vaak beter als je nog niet zwanger bent. Denk ook aan eventueel meeroken op een feestje. Veel succes!
Gebruik geen alcohol als je zwanger wilt worden. De eerste weken van de zwangerschap weet je vaak nog niet dat je zwanger bent, maar gebeuren er wel al hele grote en belangrijke processen bij je kind. Alcohol kan deze processen verstoren en schade veroorzaken. Alcohol kan de vruchtbaarheid van vrouwen én mannen verminderen.
Als je alcohol gebruikt:
- is er meer kans op een miskraam; door beschadiging van de eicel en/of zaadcel
- kan dit schade veroorzaken bij het kind, ook als je nog niet weet dat je zwanger bent.
- heb je meer kans dat de baby te vroeg geboren wordt
- heb je meer kans dat de baby tijdens de zwangerschap overlijdt
- heb je meer kans dat de baby psychomotorische schade oploopt.
Er is geen veilige hoeveelheid alcohol wat je kan gebruiken voor of tijdens de zwangerschap. Het beste advies is dus geen alcohol meer te gebruiken als je zwanger wilt worden.
Stop met het gebruik van drugs. Bij het gebruik van drugs krijgt het kind schadelijke stoffen binnen wat ernstige aangeboren afwijkingen kan veroorzaken. Daarnaast vermindert het ook de vruchtbaarheid, van zowel de vrouw als de man, en geeft het een hogere kans op een miskraam. Het is belangrijk al voor de zwangerschap te stoppen met het gebruik van drugs. Stoppen tijdens de zwangerschap kan ontwenningsverschijnselen veroorzaken bij het kind en schade kan al zijn opgetreden bij het kind.
Mogelijk komen er erfelijke aandoeningen voor in jouw en/of jouw partner zijn familie. Soms kan het verstandig zijn om al voor een zwangerschap na te gaan of deze aandoening overgebracht kan worden op jullie kind. Neem hiervoor contact op met je huisarts of met ons.
No Comments