Zwangerschap

Zwangerschap

Zwangerschap is een volkomen natuurlijk proces. Het is ook een periode van grote lichamelijke en emotionele veranderingen. Elke vrouw ervaart deze anders. Sommigen voelen zich negen maanden lang beter dan ooit. Anderen hebben klachten zoals misselijkheid, rugpijn, brandend maagzuur of moeizame ontlasting. De mogelijke zwangerschapsklachten verschillen bij iedere vrouw en bij elke zwangerschap. De ene vrouw kan haar werk voortzetten tot vier of zes weken voor de uitgerekende datum, de andere zal al eerder haar werkzaamheden moeten aanpassen in verband met klachten.

Ook in emotioneel opzicht verandert er veel. Voor de meeste vrouwen en hun partners is een zwangerschap een blijde gebeurtenis, maar soms zijn er ook zorgen over de relatie, werk, geld, het verloop van de zwangerschap of andere zaken.

Je kunt, als je zwanger bent, meewerken aan de ontwikkeling van medicijnen voor vrouwen die vruchtbaarheidsproblemen hebben. Dit kun je doen door je vanaf 6 weken zwangerschap aan te melden bij moeders voor moeders. De organisatie Moeders voor Moeders zamelt urine in van zwangere vrouwen. Uit de urine van deze vrouwen wordt het hCG-hormoon gewonnen. Dit hormoon wordt door farmaceutische bedrijven verwerkt tot geneesmiddelen, die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen.

Image
Controles
Hier lees je alles over de eerste controle en de vervolgcontroles. Wij adviseren je rond zes weken contact met ons op te nemen om een afspraak te plannen.
Lees meer
Leefstijl
Hier vind je adviezen over voeding, werk en intoxicaties voor een gezonde zwangerschap.
Lees meer
Klachten en ongemakken
Hier vind je adviezen op veel voorkomende klachten in de zwangerschap. We adviseren je om klachten ook altijd met ons te bespreken.
Lees meer
Prenatale screening
Prenatale screening is onderzoek tijdens de zwangerschap om te onderzoeken of het ongeboren kind een aangeboren afwijking zou kunnen hebben.
Lees meer
Prenatale diagnostiek
Heb je een verhoogde kans bij de combinatietest of NIPT? Of komen er in jouw familie of de familie van jouw partner aangeboren afwijkingen voor? Hiervoor is de prenatale diagnostiek.
Lees meer
Regelzaken
Tijdens de zwangerschap komt er veel op je af. Een aantal zaken zijn belangrijk om over na te denken en om alvast te regelen gedurende de zwangerschap.
Lees meer
Cursussen
Lees hier meer over het ruime aanbod van verschillende cursussen zoals zwangerschapscursus, borstvoedingscursus, zwemmen, yoga en nog veel meer!
Lees meer
Echoscopie
Lees alles over de verschillende soorten echo’s. Wat gebeurt er allemaal in de eerste echo, wat houdt de 20-weken echo in en hoe zit het met de vergoeding?
Lees meer
Vaccinaties
Hier vind je informatie over de de kinkhoestvaccinatie (DKT vaccin) en de griepprik. Wij adviseren je om je goed in te lezen voordat je een keuze maakt. Alleen zo kan je een goede afgewogen beslissing maken.
Lees meer
Wanneer moet je bellen?
In de zwangerschap kan je ons altijd bellen als je ongerust bent of vragen hebt. Hier lees je wanneer wij graag willen dat je ons belt.
Lees meer

De trimesters

Veertig weken in een emotionele rollercoaster. De zwangerschap is een bijzondere periode.

img
  • 4

    Overtijd

    Heb je nog getwijfeld. In week 4 van je zwangerschap kun je er (bijna) niet meer omheen. Je bent overtijd. Toch kan een zwangerschapstest nog negatief uitvallen maar het hormoon hCG is tot een hoog niveau gestegen. En je baby? Dat is nog een speldenknopje.

  • 9

    Stemmingswisseling?

    Ben je vermoeid? In week 9 kun je je verdrinken in emoties en dat eist veel van je. Het ene moment ben je zus en binnen de minuut al drie keer zo. Denk aan je rust en pak zoveel mogelijk slaap. Al helpt een wandeling ook zeker op zijn tijd! En je baby? Dat is een framboos met minuscule vingertjes en teentjes.

  • 13

    Doei misselijkheid!

    Het eerste trimester zit er bijna op. Je zit als het goed is weer wat beter in je vel en ook de kans op een miskraam is kleiner geworden. Ook je (ochtend)misselijkheid is nauwelijks aanwezig of zelfs helemaal verdwenen. En je baby? Het maagje ontwikkelt zich in rap tempo en hij of zij is 7 centimeter groot.

1e Trimester

img
  • 18

    Voel ik m'n darmen? Of is het...

    Bijna op de helft en het begin van een bijzondere fase. Voel je je darmen bewegen? Dat kan uiteraard, maar grote kans dat dit de kleine spruit is. De eerste schopjes! Langzaamaan traint de baby zich om over iets meer dan twintig weken de baarmoeder te verlaten. En jij? Door de groeiende buik kun je veel last van je rug krijgen.

  • 22

    De meeste dromen...

    Honger! In deze fase van de zwangerschap draait het steeds meer om eten. Weet je wat als zwangere allemaal wel of niet mag eten? Ook kunnen je dromen in heftigheid toenemen. Dus zeg maar gerust 'nachtmerries'. Toch is dit een goed teken: het is een voorbereiding op de nieuwe bijzondere periode.

  • 27

    Het gewicht neemt toe

    De eerste kilogram is bijna een feit. Je kleintje groeit flink en is al tegen de 9,5 kilogram. De baby is bijna 'af' en is er bijna qua lengte. Qua gewicht komt er nog een boel bij. Het vergt veel van je. Denk aan jezelf en pak je rust. Drink ook niet teveel voordat je gaat slapen.

2e Trimester

img
  • 31

    Trainen, trainen en nog eens trainen

    Slikken, ademen, hikken en bewegen. Zomaar wat dingen wat de kleine al allemaal doet om zich niet te vervelen. Blijf je bewust dat jouw voedsel zijn voedsel is en dat deze eisen groter worden. Eet veel vitamine C, eiwitten, foliumzuur, calcium en ijzer zodat deze 'kokosnoot' nog even gezond kan doorgroeien.

  • 36

    Nog eventjes!

    Past het allemaal nog? De baarmoeder wordt zwaarder en je longen krijgen weer wat meer ruimte. Het gewicht van de baby is nu zoveel als het gewicht van een baksteen. Ook neemt hij de favoriete houding aan en is de kans op draaien kleiner. Het nadeel is wel dat het lopen wat ongemakkelijker wordt. Nog eventjes!

  • 40

    Welkom kleintje!

    En dat is week 40! De week dat je bent uitgerekend. Wanneer je bent bevallen en jullie baby voor het eerst op je buik ligt is magisch! Heerlijk in de foetushouding, vertrouwd en veilig bij je. Hij ziet je wazig maar herkent je stem wel. Geniet!

*units in weeks

3e Trimester

voordat
• vroeger
• aanvankelijk
• eerst
• eerder(e)
• nadat
• daarna
• later(e)
• wanneer
• intussen

No Comments

Comments are closed.